Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in februari 2011 fors meer omgezet dan in de vergelijkbare maand van het jaar ervoor. Per gemiddelde werkdag waren ook het verkoop- en het productievolume groter. De producten werden tegen een flink hogere prijs verkocht. De chemische en de farmaceutische industrie haalden in februari hogere waarden aan orderontvangsten binnen. In het vierde kwartaal van vorig jaar was de bruto toegevoegde waarde van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (februari 2011)

Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

Omzet fors hoger

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in februari 2011 bijna 30 procent meer omgezet in vergelijking met februari vorig jaar. De branche deed in eigen land, met een omzettoename van circa 35 procent, de beste zaken. Over de grens groeide het bedrag aan verkopen met 23 procent. In februari werd de omzetstijging bijna geheel veroorzaakt door een flink hogere afzetprijs. In het binnenland had ook een groter verkoopvolume een positief effect op de omzet. In het buitenland was de afzet juist iets kleiner dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In februari lag de omzet van de aardolie-industrie ruim 35 procent boven het niveau van februari 2010. Deze omzetgroei kwam grotendeels voor rekening van een hogere afzetprijs. Ook in de chemische industrie was er een sterk prijseffect. Daar nam het bedrag aan verkopen met 24 procent toe. De farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie hebben in februari respectievelijk een vijfde en 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzettoenames van deze subbranches werden grotendeels gedragen door grotere verkoopvolumes.

Hogere orderontvangsten

In de chemische en de farmaceutische industrie lagen de waarden van de ontvangen orders 24 en ruim 9 procent boven het niveau van een jaar eerder. Bij de chemische industrie sprong vooral de ontwikkeling in het binnenland er uit: hier werd voor ruim 45 procent meer aan orders ontvangen. Over de grens haalde deze subbranche 14 procent hogere orderontvangsten binnen.

In de farmaceutische industrie werden juist alleen op de exportmarkt goede zaken gedaan. Daar steeg de waarde van de ontvangen orders met 12 procent ten opzichte van februari 2010. Binnen de landsgrenzen lagen in deze onderliggende branche de orderontvangsten ruim 9 procent lager.

Afzetprijs stijgt flink

Vanaf januari vorig jaar waren er in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie elke maand prijsstijgingen met dubbele cijfers. Ook in februari 2011 was dit het geval: de producten van de branche werden 24 procent duurder in vergelijking met februari 2010. Op de exportmarkt steeg de afzetprijs sterker dan op de nationale markt.

In februari lagen de prijzen van de olieproducten bijna 35 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder. Ook de chemische producten werden, met 22 procent, flink duurder afgerekend. In de farmaceutische en de rubber- en kunststofproductenindustrie waren de prijsstijgingen van respectievelijk 5,5 en ruim 4,5 procent een stuk kleiner.

Productievolume groter

De branche produceerde in februari 2011 per gemiddelde werkdag bijna 6 procent meer dan in de overeenkomstige maand van 2010. Dit is de sterkste productietoename na mei vorig jaar.

Groter volume bruto toegevoegde waarde

In het vierde kwartaal van vorig jaar was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie bijna 2,5 procent groter dan een jaar eerder. Voor de branche is het de minst sterke groei na het derde kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie