Monitor dienstenprijzen vierde kwartaal 2010

In het vierde kwartaal van 2010 waren de prijzen van de commerciële dienstverlening 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Deze prijsstijging komt ongeveer overeen met de stijging in het derde kwartaal. Hiermee zet de prijsstijging door en komt het indexcijfer op het hoogste niveau sinds 2006.

Prijsontwikkeling dienstensector

Prijsontwikkeling dienstensector

Prijsstijging in de transportsector houdt aan

De prijzen van diensten in de transportsector waren in het vierde kwartaal van 2010 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De prijzen stijgen minder hard dan in de voorgaande twee kwartalen. Toen lagen de prijzen respectievelijk 4,6 en 4,7 procent hoger dan een jaar eerder.

De hogere prijzen in de transportsector waren onder meer toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van het vervoer over water. Deze dienst was 17,8 procent duurder dan een jaar eerder. Deze stijging is kleiner dan in het voorgaande kwartaal. Toen lagen de prijzen 29,7 procent hoger.

De prijzen van vervoer te land en vervoer via pijpleidingen waren bijna 0,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is ongeveer gelijk aan de stijging van het voorgaande kwartaal.

Prijsontwikkeling transportsector

Prijsontwikkeling transportsector

Prijzen in de overige zakelijke dienstverlening fractie hoger

De prijzen in de overige zakelijke dienstverlening waren 1 procent hoger dan een jaar eerder. Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan duurder geworden diensten van softwareconsultancy en beveiliging en opsporing. Daarentegen waren organisatieadvies, ingenieurs en architecten goedkoper dan een jaar eerder. Prijzen in de branche architecten daalden het sterkst (-2,0 procent).

Prijsontwikkeling overige zakelijke dienstverlening

Prijsontwikkeling overige zakelijke dienstverlening

Ömer Eryigit

Bron: StatLine, Dienstenprijzen

Samenstelling prijsindexcijfers commerciële dienstverlening
De prijsindexcijfers over de commerciële dienstverlening omvatten twee sectoren:
1. De sector ‘vervoer, opslag en communicatie’. Kortweg: de transportsector.
2. De sector ‘exploitatie van en handel in onroerend goed, verhuur en overige zakelijke dienstverlening’. Kortweg: sector overige zakelijke dienstverlening.
Deze twee sectoren zijn onderverdeeld in branches.