Overige industrie: meubelindustrie

De Conjunctuurtest van maart 2011 laat een somber beeld zien van de meubelindustrie. Volgens de ondernemers is hun orderpositie sterk ontoereikend. Zij voorzien een afname van de productie en de werkgelegenheid in hun branche. De ondernemers verwachten in de komende periode echter een stijging van de afzetprijzen van hun producten.

Orderportefeuille te klein

De orderontvangst is in de afgelopen drie maanden afgenomen. Doordat het productieniveau niet steeg, nam de werkvoorraad toe. De index van de orderpositie steeg licht en kwam uit op 83,4 (juli 2000=100). Ondanks de toename zijn de ondernemers nog steeds ontevreden over de orderportefeuille. Per saldo beoordeelt een op de acht ondernemers de omvang van hun orderportefeuille als ontoereikend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie en personeelssterkte verwacht

Voor de komende drie maanden verwacht per saldo 15 procent van de ondernemers een productiedaling. Wel verwachten zij een stijging van de afzetprijzen voor hun producten. Sinds december 2009 zijn de ondernemers niet meer zo pessimistisch geweest over de werkgelegenheid in hun branche. Per saldo verwacht bijna een op de vier ondernemers dat er minder personeel nodig zal zijn voor het productieproces.

Verwachting voor maart 2011 tot en met mei 2011

Verwachting voor maart 2011 tot en met mei 2011

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In december zullen de oordelen en verwachtingen van de Hout- en bouwmaterialenindustrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand

Hout- en bouwmaterialenindustrie         april 2011, augustus 2011, december 2011

Textiel-, kleding- en lederindustrie   mei 2011, september 2011, januari 2012

Papier- en grafische industrie                juni 2011, oktober 2011, februari 2012

Meubelindustrie                                     juli 2011, november 2011, maart 2012