Metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De Conjunctuurtest van maart 2011 toont een positief beeld van de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. De orderontvangst is in de afgelopen periode opnieuw toegenomen. Voor de maanden maart tot en met mei verwachten de ondernemers een toename van de productie en hogere afzetprijzen. Verder voorzien zij ook een uitbreiding van de werkgelegenheid in hun branche.

Toename orderontvangst

In de maanden december 2010 tot en met februari 2011 gaven beduidend meer ondernemers dan in de voorgaande periode aan dat hun orderontvangst is toegenomen. Ook nam in dezelfde periode hun productie toe. De indexorderpositie, waaraan de werkvoorraad is gerelateerd, nam door genoemde ontwikkelingen met 1,9 punt af en komt uit op 104,8 (juli 2000=100). Evenals in de voorgaande maand beoordeelt per saldo 3 procent van de ondernemers hun werkvoorraad nog steeds als te klein.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename en hogere afzetprijzen verwacht

De ondernemers verwachten in de periode maart tot en met mei een toename van de productie te realiseren. Per saldo is bijna een op de drie van hen deze mening toegedaan en verwacht een op de vier ondernemers hogere afzetprijzen aan hun klanten in rekening te brengen voor hun producten. Verder meent per saldo 9 procent van de ondernemers dat ze in de komende maanden meer personeel zullen inzetten voor het productieproces.

Verwachting voor maart tot en met mei 2011

Verwachting voor maart tot en met mei 2011