Aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2011 blijkt dat de ondernemers in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie positief gestemd zijn. Voor de komende drie maanden verwachten zij een productietoename en een stijging van de afzetprijzen. De werkgelegenheid zal volgens hen nagenoeg ongewijzigd blijven.

Meer orders

Volgens (per saldo) een op de vijf ondernemers is de orderontvangst in de periode december 2010 tot en met februari 2011 toegenomen. Ook de productie steeg in die periode volgens de ondernemers. Doordat de productietoename groter was dan de groei van de orderontvangst werd de omvang van orderportefeuille kleiner. De index orderpositie, een graadmeter voor de omvang van de werkvoorraad, zakte 2,8 punten en kwam uit op 102,2 (juli 2000=100). Bijna evenveel ondernemers als in de voorgaande periode beoordelen de orderpositie, gelet op de tijd van het jaar, als normaal.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productietoename en hogere afzetprijzen verwacht

De ondernemers zijn optimistisch gestemd over de productieverwachting voor de periode maart tot en met mei. Per saldo verwacht een op de tien van hen een productietoename. Voor diezelfde periode voorziet per saldo 37 procent van de ondernemers een stijging van de afzetprijzen voor hun producten. Over de personeelssterkte zijn de ondernemers van mening dat deze nagenoeg ongewijzigd blijft.

Verwachting voor maart tot en met mei 2011

Verwachting voor maart tot en met mei 2011