Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in januari 2011 meer omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag waren het omzet- en productievolume echter kleiner. In januari werden de producten van de branche fors duurder.

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2011)

Omzet, productie en afzetprijs (januari 2011)

Hogere omzet, kleinere afzet

In januari 2011 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 9 procent meer omzet behaald dan in januari 2010. Voor de zesde opeenvolgende maand ontwikkelde het bedrag aan verkopen zich over de grens gunstiger dan in eigen land. Een hogere afzetprijs en een werkdag meer ten opzichte van het jaar ervoor hadden in januari een positief effect op de omzet. Per gemiddelde werkdag was de afzet van de branche bijna 6 procent kleiner.

De omzetontwikkelingen in de onderliggende branches liepen sterk uiteen. Zo had de voedingsmiddelenindustrie een stevige omzettoename. Ook de drankenindustrie haalde in januari een hoger bedrag aan verkopen binnen. De tabakverwerkende industrie stelde teleur en behaalde als enige subbranche minder omzet in vergelijking met januari het jaar ervoor.

Stijging afzetprijs in dubbele cijfers

In januari 2011 zijn de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie 10 procent duurder geworden. Het was de sterkste prijsstijging sinds maart 2008. De afzetprijzen in binnen- en buitenland lagen respectievelijk 12 en bijna 9 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder.

De prijsstijging in de branche werd grotendeels gedragen door een fors toegenomen afzetprijs in de voedingsmiddelenindustrie. De producten uit deze subbranche waren in januari 11 procent duurder. De afzetprijzen van de drankenindustrie en de tabakverwerkende industrie lagen 3,5 en ruim 2 procent hoger dan in januari 2010.

Minder productie

De gemiddelde dagproductie van de branche was in januari ruim 2 procent kleiner dan in dezelfde maand het jaar ervoor.

Volume bruto toegevoegde waarde iets groter

In het derde kwartaal was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie 0,7 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de vijfde kwartaalgroei op rij.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)