Realisaties: transportmiddelenindustrie

In januari 2011 heeft de transportmiddelenindustrie flink meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de omzet en de orderontvangsten waren aanmerkelijk hoger. De prijzen van transportmiddelen zijn gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2011)

Omzet hoger

De omzetgroei van de transportmiddelenindustrie was in de eerste maand van 2011 circa 35 procent. De omzet werd positief beïnvloed door een extra werkdag en door gestegen afzetprijzen.

Buitenlandse afnemers waren geheel verantwoordelijk voor de omzetgroei. Zij kochten in januari voor twee derde meer dan een jaar eerder. Op de Nederlandse markt werd juist een kleine 9 procent minder omgezet.

Orderontvangsten verdubbeld

De waarde van de ontvangen orders in de transportmiddelenindustrie is in januari verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden. Net als bij de omzet kwamen de nieuwe orders vooral van de buitenlandse klanten. Zij bestelden voor twee en een half keer zoveel dan een jaar eerder. Nederlandse afnemers plaatsten voor 16 procent meer aan orders.

Afzetprijzen licht gestegen

In januari 2011 moest er bijna 2 procent meer betaald worden voor de producten van de transportmiddelenindustrie in vergelijking met een jaar eerder. Voor buitenlandse klanten stegen de prijzen iets minder hard dan voor de Nederlandse.

Fors meer productie

De productie in de transportmiddelenindustrie lag in januari 2011 op een fors hoger niveau dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het productievolume ruim de helft groter.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)