Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie is 2011 goed begonnen. De omzet kwam in januari fors hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook de orderontvangsten en de productie lagen op een hoger niveau. De afzetprijzen zijn gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2011)

Helft meer omzet

In januari 2011 behaalde de elektrotechnische en machine-industrie bijna de helft meer omzet dan een jaar eerder. Een werkdag extra ten opzichte van januari vorig jaar en de gestegen afzetprijzen hadden een gunstig effect op de omzet.

De omzetstijging kwam vrijwel volledig uit het buitenland, waar de verkopen met bijna 70 procent toenamen. In eigen land werd een kleine 4 procent omzetgroei bereikt.

Vooral in de machine-industrie was het verschil in groeitempo tussen de binnenlandse en de buitenlandse verkopen groot. De omzet behaald in het buitenland verdubbelde ten opzichte van januari 2010 terwijl de binnenlandse omzet vrijwel gelijk bleef. Ook in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie hadden buitenlandse afnemers een belangrijk aandeel in de omzetstijging. Zij namen 21 procent meer af. In Nederland werd voor ruim 9 procent meer verkocht.

Meer orderontvangsten

De elektrotechnische en machine-industrie ontving in januari 2011 voor 13 procent meer aan orders. Net zoals bij de omzet kwam ook deze toename door de buitenlandse klanten. Zij bestelden 20 procent meer dan in januari 2010. De binnenlandse vraag daalde met bijna 3 procent. In de machine-industrie plaatsten Nederlandse bedrijven nog voor 10 procent meer aan orders, maar in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie daalde de waarde van de orderontvangsten uit Nederland met 18 procent.

Afzetprijzen gestegen

In de elektrotechnische en machine-industrie lagen de afzetprijzen in januari 2011 ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. Ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie rekenden ruim 3,5 procent meer voor hun producten, terwijl hun collega’s in de machine-industrie een kleine 1,5 procent meer vroegen.

Meer geproduceerd

Het productievolume per gemiddelde werkdag is in de elektrotechnische en machine-industrie in januari 2011 met 21 procent toegenomen.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)