Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Het jaar 2011 is voor de basismetaal- en metaalproductenindustrie goed van start gegaan. De omzet, afzet en gemiddelde dagproductie lagen op een hoger niveau dan een jaar geleden. Ook de waarde van de ontvangen orders was hoger. Producten werden tegen hogere prijzen afgerekend.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2011)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (januari 2011)

Meer omzet, afzetgroei bescheidener

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie is in januari 2011 de afzet per gemiddelde werkdag met bijna 5 procent toegenomen ten opzichte van januari 2010. Door een gunstig kalendereffect van een werkdag meer en door hogere afzetprijzen was, met 19 procent, de omzettoename sterker.

Met circa 35 procent nam het bedrag aan verkopen in de basismetaalindustrie in januari 2011 fors toe vergeleken met een jaar eerder. Hierbij ontwikkelde, met bijna 45 procent, de in het binnenland behaalde omzet zich het sterkst. In de metaalproductenindustrie is de binnenlandse omzet minder hard gestegen. Hier was een toename van bijna 2,5 procent. Wanneer rekening wordt gehouden met de hogere prijzen en het grotere aantal werkdagen nam de binnenlandse afzet zelfs af met circa 5 procent. Op de exportmarkt gingen de zaken voor deze onderliggende branche aanmerkelijk beter: hier nam het aantal verkochte producten met 10 procent toe ten opzichte van januari vorig jaar.

Fors hogere waarde ontvangen orders

De waarde van de ontvangen orders in de basismetaal- en metaalproductenindustrie lag in januari ruim 30 procent hoger dan in januari 2010. Hierbij steeg de waarde van de door buitenlandse klanten geplaatste orders sterker dan die van de orders uit Nederland. In de subbranche metaalproductenindustrie komt dit beeld ook naar voren. Hier steeg de waarde van de exportorders met een derde tegen 18 procent hogere orderontvangsten uit het binnenland. In de basismetaalindustrie was het beeld omgekeerd: Nederlandse klanten plaatsten voor bijna 60 procent meer aan orders in vergelijking met een jaar eerder, terwijl de waarde van de ontvangen buitenlandse orders met ruim een derde steeg.

Flink duurdere producten in de basismetaalindustrie

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie stegen de prijzen met ruim 7 procent ten opzichte van januari 2010. De stijging werd vooral veroorzaakt door de basismetaalindustrie. In deze onderliggende branche werden op de binnenlandse en op de exportmarkt de producten respectievelijk 10 en 19 procent duurder. In de metaalproductenindustrie waren de prijsontwikkelingen gematigder. Hier lagen de prijzen voor de Nederlandse en de buitenlandse klanten ruim 2,5 procent hoger dan een jaar geleden.

Meer productie

In januari 2011 was in de basismetaal- en metaalproductenindustrie de gemiddelde dagproductie circa 6 procent groter dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)