Industriebeeld: vertrouwen producenten iets gedaald

Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in februari iets afgenomen. Het producentenvertrouwen kwam uit op 1,7 tegen 2,7 in januari.

De ondernemers in de industrie behaalden in december 15 procent meer omzet dan in december 2009. Deze toename is iets kleiner dan in november, toen de omzetgroei 16 procent bedroeg. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in december 5 procent hoger dan in december 2009. Deze productietoename is nagenoeg even groot als die in oktober en november. Hoewel de productie in 2010 elke maand groter was dan in de overeenkomende maand van 2009, lag deze nog wel altijd onder het niveau van voor de economische crisis.

In het vierde kwartaal van 2010 groeide de Nederlandse economie met 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. In het derde kwartaal bedroeg de groei nog 1,8 procent.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Aanzienlijke verslechtering oordeel over voorraden

Het oordeel over de voorraden verslechterde aanzienlijk in februari. Het aantal ondernemers dat de voorraden te groot vond was deze maand groter dan het aantal ondernemers dat de voorraden als te klein beschouwde. Dit was in de voorgaande maanden nog andersom. Over de orderpositie en de productie in de komende drie maanden waren de ondernemers een fractie positiever dan in januari.

De producenten zagen de waarde van de orderontvangst toenemen. Met 104,2 was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) iets gestegen. Over de toekomstige personeelssterkte dachten de ondernemers vrijwel hetzelfde als in januari.

De ondernemers in de industrie verwachtten dat de verkoopprijzen in de komende drie maanden zullen stijgen.

Krimp voorraden neemt af

De ondernemers in de industrie hielden in december 2010 bijna 1 procent minder voorraad gereed product aan dan in december 2009. De krimp was iets kleiner dan in november. De voorraden eindproduct zijn al bijna twee jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam uit op 96,5. Dit is ruim 2 punten lager dan in november.

In alle branches meer omzet

December had in 2010 een ander werkdag- en vakantiepatroon dan in 2009. Het positieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer anderhalf procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 11 procent duurder dan een jaar eerder.

Met 24 procent nam de omzet bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie het meest toe. Deze omzetgroei was echter bijna geheel toe te schrijven aan hogere prijzen. De ondernemers in de basismetaal- en metaalproductenindustrie (+20 procent), de transportmiddelenindustrie (+19 procent) en de elektrotechnische- en machine-industrie (+18 procent) realiseerden fors hogere omzetten, die ver uitgingen boven de prijsontwikkeling. De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie lag weliswaar 7 procent boven het niveau van december 2009, maar 2 procent onder de prijsontwikkeling.

De omzet op de exportmarkt was in december 25 procent hoger dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was de toename een stuk minder groot. Hier werd 4 procent meer omzet gerealiseerd.

Transportmiddelenindustrie heeft grootste productietoename

Met 32 procent was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. De elektrotechnische en machine-industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie leverden ook aanzienlijk meer productie dan in december 2009. In deze branches bedroeg de toename 15 respectievelijk 13 procent. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie lag de productie slechts 1 procent boven het niveau van december 2009, in de voedings- en genotmiddelenindustrie 3 procent er onder.

Sterke groei bruto toegevoegde waarde industrie

Vergeleken met het voorgaande kwartaal groeide het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal met 0,6 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

De goederenproducenten leverden 3,1 procent meer productie. Hier deden vooral de industrie en de delfstoffenwinning het goed. De industrieproductie lag in het vierde kwartaal 5,9 procent boven het niveau van een jaar eerder.

De uitvoer groeide in het vierde kwartaal met 11,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De invoer was 10,7 procent hoger. De consumptie door huishoudens trok licht aan. Huishoudens besteedden 1,5 procent meer dan een jaar eerder. De toename valt voor een groot deel toe te schrijven aan sterk gestegen autoaankopen en een hoger gasverbruik door het winterse weer. De consumptie door de overheid nam met 1,2 procent toe. Dit is iets minder dan in de voorgaande kwartalen. De investeringen in vaste activa waren voor het eerst in twee jaar weer hoger. Deze groeiden met 0,5 procent.

De Nederlandse economie groeide in het jaar 2010 met 1,7 procent. Hiermee is de krimp van 3,9 procent in 2009 ten dele weer ongedaan gemaakt.