Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie had in december 2010 een goede maand. De omzet en de productie namen toe en ook de orderontvangsten lagen boven het niveau van december 2009. Voor de transportmiddelen moest iets meer worden betaald dan een jaar eerder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2010)

Omzet gestegen

De omzet in de transportmiddelenindustrie is in december 2010 met 19 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De omzet werd positief beïnvloed door een gunstiger werkdagpatroon en door de licht gestegen afzetprijzen.

De toename was geheel te danken aan de toegenomen verkopen op de buitenlandse markt. Deze waren ruim 30 procent hoger. Op de Nederlandse markt werd een omzetverlies van ruim 2 procent geleden.

Heel 2010 waren de ontwikkelingen op de buitenlandse markt positiever dan op de binnenlandse markt. In totaal was in 2010 de omzet 12 procent hoger. In het vierde kwartaal was dat 21 procent.

Orderontvangsten hoger

In december vorig jaar lag de waarde van de ontvangen orders 15 procent lager dan een jaar eerder. Hoewel de binnenlandse vraag bijna 30 procent lager lag, is deze daling enigszins vertekend. In december 2009 waren de binnenlandse orderontvangsten extra hoog door een eenmalige grote order. Buitenlandse klanten bestelden in december 2010 voor circa tweederde meer bij de Nederlandse transportmiddelenindustrie dan in december 2009.

De resultaten van december waren duidelijk lager dan die van het vierde kwartaal. Over die periode was de groei van de waarde van de ontvangen orders een kleine 40 procent. Over heel 2010 was dat bijna 50 procent. Er wordt dan echter wel vergelijken met een periode waarin de orderontvangsten van de transportmiddelenindustrie door de economische crisis ver waren teruggevallen.

Afzetprijzen licht hoger

De afzetprijzen in de transportmiddelenindustrie zijn tussen december 2009 en december 2010 met ruim 1,5 procent gestegen. Binnenlandse klanten kregen te maken met hogere prijsstijgingen dan buitenlandse klanten.

De prijsontwikkelingen in december 2010 kwamen overeen met die in het vierde kwartaal van dat jaar. In 2010 lagen de prijsstijgingen gemiddeld op een iets lager niveau.

Productie toegenomen

De transportmiddelenindustrie had in december 2010 een ruim 30 procent groter productievolume per gemiddelde werkdag dan een jaar eerder.

Over het vierde kwartaal van 2010 lag de productietoename op een kleine 45 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, terwijl over heel 2010 de toename 23 procent was.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)