Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie produceerde en verkocht in december 2010 meer dan in december 2009. Ook de waarde van de orderontvangsten was hoger en de producten werden tegen een hogere prijs verkocht.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (december 2010)

Meer omzet

In december 2010 zette de elektrotechnische en machine-industrie meer af dan een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was 11 procent groter. Doordat december in 2010 een gunstiger werkdagpatroon had dan in 2009 en door de hogere prijzen, kwam de omzet 18 procent hoger uit.

De omzetgroei kwam volledig voor rekening van de buitenlandse afnemers van de machine-industrie, welke ruim de helft meer kochten. De binnenlandse omzet in deze subbranche nam met een kleine 2 procent af. In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie werd voor 11 procent minder omgezet.

De omzettoename in december in de elektrotechnische en machine-industrie was vergelijkbaar met het gehele vierde kwartaal van 2010. Gemiddeld over het jaar nam de omzet iets minder toe, namelijk met circa 15 procent.

Hogere waarde orderontvangsten

De vraag naar de producten van de elektrotechnische en machine-industrie was in december 2010 groter dan een jaar eerder. De waarde van de ontvangen orders was bijna 40 procent hoger. De binnenlandse vraag daalde met een kleine 2 procent, terwijl de bestellingen uit het buitenland met meer dan de helft toenamen. Vooral de machine-industrie profiteerde hiervan. De waarde van de orderontvangsten lag in december bijna 75 procent hoger dan een jaar eerder. In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie was dat 4,5 procent.

Qua orderontvangsten was 2010 voor de elektrotechnische en machine-industrie een positief jaar. De waarde van de ontvangen orders was 19 procent hoger dan in 2009. In het vierde kwartaal van 2010 was de stijging nog een fractie hoger.

Producten duurder

De afzetprijzen in de elektrotechnische en machine-industrie lagen 2 procent hoger dan een jaar eerder. Ondernemers in de machine-industrie verhoogden hun prijzen met ruim 1 procent, terwijl hun collega’s in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie bijna 4 procent meer vroegen.

De prijsstijging in de elektrotechnische en machine-industrie in het laatste kwartaal van 2010 was vergelijkbaar met die in december. Over het jaar 2010 was de prijsstijging iets kleiner.

Meer geproduceerd

In de elektrotechnische en machine-industrie werd er in december meer geproduceerd dan een jaar eerder. Het productievolume per gemiddelde werkdag nam met 15 procent toe.

In heel 2010 werd gemiddeld een vergelijkbare productiegroei gemeten. In het vierde kwartaal was het productievolume 14 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)