Nederlanders wonen op gemiddeld 0,9 kilometer van een huisartsenpraktijk

Op 10 april 2012 is dit artikel op twee punten herzien. In de laatste zin van de eerste alinea stond 'Binnen drie kilometer loopt dit op tot ruim vijf' terwijl dit moet zijn 'Binnen drie kilometer loopt dit op tot ruim tien'. In de laatste zin van de derde alinea stond 'Inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Leiden' terwijl de volgorde van de steden moet zijn 'Amsterdam, Leiden en Rotterdam'.

Nederlanders woonden in 2008 op gemiddeld 0,9 kilometer van de dichtstbijzijnde huisarts. Omdat niet iedereen naar de dichtstbijzijnde praktijk gaat, zal de afstand tot de eigen huisarts vaak groter zijn. Binnen een afstand van één kilometer kunnen Nederlanders uit gemiddeld bijna twee praktijken kiezen. Binnen drie kilometer loopt dit op tot ruim tien.

Afstand het grootst in Schermer

Over het algemeen moeten inwoners van het (noord-)oosten van Nederland het verst reizen naar de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk. Toch ligt de gemeente met de grootste gemiddelde afstand niet in het noordoosten, maar in het noordwesten: inwoners van het Noord-Hollandse Schermer moeten gemiddeld 2,9 kilometer afleggen tot de dichtstbijzijnde huisarts.

Gemiddelde afstand in kilometers tot dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk per gemeente

Gemiddelde afstand in kilometers tot dichtstbijzijnde huisartspraktijk per gemeente

In Den Haag is de gemiddelde afstand tot een huisartsenpraktijk met 0,4 kilometer het kleinst. Ook is Den Haag koploper met het aantal huisartsenpraktijken dat inwoners binnen drie kilometer van hun woning treffen. Dat is met ruim 40 hoger dan in alle andere grote steden in het westen. Inwoners van Amsterdam, Leiden en Rotterdam kunnen kiezen uit gemiddeld respectievelijk 37, 26 en 22 huisartsenpraktijken binnen een afstand van drie kilometer.

Aantal huisartsenpraktijken binnen een afstand van 3 kilometer

Aantal huisartspraktijken binnen een afstand van 3 kilometer

Minste keus op Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog is de minste keus in huisartsenpraktijken. Of nu binnen een afstand van één, drie of vijf kilometer wordt gezocht, het aantal praktijken wordt niet groter dan 1. Op Vlieland en Schiermonnikoog zijn de gemiddelde afstanden tot de dichtstbijzijnde huisarts met 0,6 en 0,5 kilometer wel kleiner dan gemiddeld.

Op het vasteland hebben inwoners van Millingen aan de Rijn en Helden het kleinste aantal huisartsenpraktijken binnen een afstand van vijf kilometer: binnen die afstand blijft het aantal praktijken ook hier steken op 1. Evenals op de Waddeneilanden zal in Millingen aan de Rijn de aanwezigheid van water hierbij een rol spelen. Omdat de afstanden worden berekend over de weg, kunnen ze door de locaties van bruggen en veerponten veel groter zijn dan de afstanden hemelsbreed.

Hilde Keuning – van Oirschot

Bron: StatLine, Nabijheid voorzieningen; afstand tot locatie, regionaal