Overige industrie: textiel-, kleding- en leerindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2011 blijkt dat de ondernemers in de textiel-, kleding- en leerindustrie meer orders hebben ontvangen. Desondanks is de orderportefeuille iets geslonken. De concurrentiepositie is op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt verbeterd en de bezettingsgraad is gestegen.

Iets kleinere orderportefeuille

Volgens de ondernemers zijn er in de periode oktober tot en met december 2010 meer orders ontvangen en is er meer geproduceerd. Per saldo is de omvang van de orderportefeuille volgens de ondernemers echter iets gekrompen. De aan de werkvoorraad gerelateerde index orderpositie is gedaald en komt uit op 74,2 (juli 2000=100).

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen verwacht

Ongeveer de helft van de ondernemers verwacht in de komende maanden hogere prijzen aan hun afnemers in rekening te brengen. Er wordt eveneens een productiegroei voorzien door de ondernemers. Verder menen de ondernemers dat de werkgelegenheid in hun branche nauwelijks zal veranderen

Verwachting voor januari tot en met maart 2011

Verwachting voor januari tot en met maart 2011

Concurrentiepositie verbeterd

Over het algemeen zijn de ondernemers van mening dat hun concurrentiepositie is verbeterd. Dit geldt voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt. Een op de vijf van de ondernemers verwacht dat de omzet op de buitenlandse markt zal toenemen. De bezettingsgraad van de productie-installaties is uitgekomen op 74,9 procent, dit is de hoogste waarde sinds het najaar van 2008.

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In februari zullen de oordelen en verwachtingen van de Papier- en grafische industrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand

Papier- en grafische industrie                februari 2011, juni 2011, oktober 2011

Meubelindustrie                                      maart 2011, juli 2011, november 2011

Hout- en bouwmaterialenindustrie         april 2011, augustus 2011, december 2011

Textiel-, kleding- en lederindustrie   mei 2011, september 2011, januari 2012