Metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurtest van januari 2011 laat een positief beeld zien van de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. In de afgelopen periode zijn zowel de orderontvangst als de productie toegenomen. Voor de komende periode zijn de verwachtingen van de ondernemers voor de productie, de afzetprijzen en de werkgelegenheid gunstig. De concurrentiepositie is op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt verbeterd.

Meer orders in portefeuille

De ondernemers hebben in de maanden oktober tot en met december 2010 meer orders ontvangen en eveneens een productietoename gerealiseerd. Doordat de productie minder steeg dan de orderontvangst, nam de werkvoorraad per saldo toe. De index orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is gestegen naar 103,9 (juli 2000=100). Ondanks de stijging van de orderportefeuille beoordeelt per saldo 6 procent van de ondernemers hun werkvoorraad weliswaar nog steeds als te klein, maar het aantal pessimisten is de afgelopen maanden fors teruggelopen.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Meer productie en hogere afzetprijzen

Voor de periode januari tot en met maart verwachten de ondernemers een toename van de productie. Ook voorzien zij een stijging van de afzetprijzen voor hun producten. Per saldo verwacht 5 procent van de ondernemers een uitbreiding van het personeelsbestand in de komende maanden.

Verwachting voor januari tot en met maart 2011

Verwachting voor januari tot en met maart 2011

Concurrentiepositie verbeterd

In de afgelopen drie maanden is volgens de ondernemers hun concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt verbeterd. De bezettingsgraad van de productie-installaties is met 80,8 procent  een fractie hoger dan in oktober 2010.