Aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2011 blijkt dat de ondernemers in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie iets minder werkvoorraad hebben dan een maand eerder. Er wordt voor de eerste drie maanden van 2011 echter wel een productietoename verwacht. Ongeveer een derde van de ondernemers verwacht dat de afzetprijzen gaan stijgen. Daarnaast wordt een lichte afname van het personeelsbestand voorzien. De concurrentiepositie bleef nagenoeg ongewijzigd.

Orderportefeuille iets kleiner

De omvang van de orderportefeuille is volgens de ondernemers iets gedaald. De werkvoorraad die tot uitdrukking komt in de index van de orderpositie, is in januari uitgekomen op 102,1. Van de ondernemers is 90 procent van mening dat de werkvoorraad, gelet op de tijd van het jaar, als normaal kan worden beschouwd. Volgens 4 procent van hen is de orderportefeuille te groot en 6 procent van de ondernemers meent onvoldoende werk in voorraad te hebben.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productiegroei en stijging afzetprijzen verwacht

Per saldo verwacht 9 procent van de ondernemers in de periode januari tot en met maart meer te gaan produceren dan in de afgelopen drie maanden het geval was. De afzetprijzen in de branche zullen naar verwachting stijgen, meent per saldo ruim 30 procent van de ondernemers. Een kleine meerderheid van de ondernemers verwacht een krimp van hun personeelsbestand.

Verwachting voor januari tot en met maart 2011

Verwachting voor januari tot en met maart 2011

Toename export verwacht

Zowel bij de binnenlandse als bij de buitenlandse markt geeft 95 procent van de ondernemers aan dat de concurrentiepositie ongewijzigd is gebleven. De ondernemers verwachten dat de omzet op de buitenlandse markt sterk zal verbeteren. De bezettingsgraad van de productie-installaties is in de afgelopen drie maanden iets gedaald van 81,8 procent in oktober 2010 naar 80,5 procent in januari van dit jaar.