Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In de voedings- en genotmiddelenindustrie was in november 2010 de omzet hoger ten opzichte van een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was echter kleiner. Het productievolume bleef wel gelijk. De branche voerde opnieuw hogere afzetprijzen door. In het derde kwartaal was de bruto toegevoegde waarde iets groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (november 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (november 2010)

Meer omzet, verkoopvolume kleiner

In november 2010 was de omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 8 procent hoger dan in november het jaar ervoor. Met een toename van 6 procent werd er in het binnenland voor het eerst sinds vier maanden weer meer omgezet. Op de buitenlandse markt lag het bedrag aan verkopen op een bijna 10 procent hoger niveau. De omzetgroei van november kwam volledig voor rekening van hogere afzetprijzen. Daarnaast had ook het gunstige kalendereffect van een werkdag meer een positieve invloed. Per gemiddelde werkdag was het verkoopvolume ruim 4,5 procent kleiner dan een jaar eerder.

De hogere omzet van de branche was grotendeels het gevolg van een sterke omzetontwikkeling in de voedingsmiddelenindustrie. Ook in de onderliggende branche drankenindustrie werd er meer omgezet. De tabakverwerkende industrie viel uit de toon en had een beduidend lagere omzet dan in november 2009.

Afzetprijs stijgt

In november zijn de producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 8 procent duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder. Binnen de gehele industrie is alleen de afzetprijs van de branche aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie harder gestegen.

Ook in november 2010 steeg de afzetprijs, met 9 procent, het sterkst in de voedingsmiddelenindustrie. De overige onderliggende branches.verkochten hun producten tegen een circa 2 procent hogere prijs in vergelijking met een jaar eerder.

Productie op vergelijkbaar niveau

De gemiddelde dagproductie van de voedings- en genotmiddelenindustrie lag in november 2010 op vrijwel hetzelfde niveau als in dezelfde maand het jaar ervoor. Dit was vooral te danken aan de belangrijke subbranche voedingsmiddelenindustrie, waar het productievolume nagenoeg gelijk is gebleven. In de tabakverwerkende en de drankenindustrie nam de productie met respectievelijk bijna 6 en ruim 2,5 procent af.

Volume bruto toegevoegde waarde iets groter

In het derde kwartaal was het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie 0,7 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de vijfde kwartaalgroei op rij.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)