Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie kende in november 2010 een goede maand. Er werd meer omgezet en meer geproduceerd. Ook de waarde van de ontvangen orders was hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De afzetprijzen zijn licht gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2010)

Hogere omzet

In november 2010 heeft de transportmiddelenindustrie een kwart meer omgezet dan een jaar eerder. De omzet werd positief beïnvloed doordat november in 2010 een werkdag meer telde dan in 2009. Ook waren de afzetprijzen iets hoger.

De hogere omzet kwam volledig voor rekening van hogere buitenlandse verkopen. Over de grens werd er voor ruim 45 procent meer verkocht. In eigen land nam de omzet met 9 procent af.

Meer orders ontvangen

De waarde van de orderontvangsten was in november in de transportmiddelenindustrie 60 procent hoger. Deze stijging wordt geheel veroorzaakt door de toegenomen vraag vanuit het buitenland, welke ruim 90 procent hoger lag dan een jaar eerder. Nederlandse afnemers stelden zich veel voorzichtiger op. De waarde van de ontvangen orders uit eigen land nam met 3 procent af.

Kleine prijsstijging

In een jaar tijd stegen de afzetprijzen in de transportmiddelenindustrie met 1,5 procent. Voor binnenlandse klanten werden ze iets meer verhoogd dan voor buitenlandse.

Flink hogere productie

De productie in de transportmiddelenindustrie was in november fors groter dan een jaar eerder. Ten opzichte van november 2009 nam het productievolume met bijna de helft toe.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)