Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

In november 2010 heeft de elektrotechnische en machine-industrie meer geproduceerd en omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Wel daalde de waarde van de orderontvangsten. De producten werden voor iets hogere prijzen verkocht.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2010)

Hogere omzet

De elektrotechnische en machine-industrie heeft in november 2010 meer verkocht dan een jaar eerder. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was 10 procent groter. Doordat november in 2010 een werkdag meer telde dan in 2009 en door de hogere afzetprijzen, kwam de omzet 18 procent hoger uit.

In het buitenland werd voor 22 procent meer omgezet. Binnenlandse afnemers kochten voor ruim 7 procent meer. Tussen de twee subbranches, de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie en de machine-industrie, verschilden de ontwikkelingen nauwelijks.

Waarde orderontvangsten lager

In tegenstelling tot de omzet is de waarde van de orderontvangsten in november 2010 afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Deze daalde met bijna 6 procent.

De elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie ontving een kleine 5 procent meer aan orders, maar in de machine-industrie nam de waarde van de ontvangen orders met 11 procent af. In beide subbranches was vooral de binnenlandse vraag minder.

Producten duurder

In een jaar tijd zijn de afzetprijzen in de elektrotechnische en machine-industrie met bijna 2 procent gestegen. In de machine-industrie moest ruim 1 procent meer betaald worden voor de producten, terwijl klanten van de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie 3,5 procent duurder uit waren.

Meer productie

De elektrotechnische en machine-industrie produceerde in november meer dan in november 2009. Het volume van de gemiddelde dagproductie was 11 procent groter.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)