Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Net als in de voorgaande maanden gaan de zaken goed in de basismetaal- en metaalproductenindustrie. In november 2010 lagen de omzet, productie en de waarde van de ontvangen orders ver boven de niveaus van november 2009. Ook werden er hogere prijzen voor de producten betaald.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (november 2010)

Omzet fors hoger

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was in november 2010 de omzet 22 procent hoger dan een jaar eerder. November telde een werkdag meer dan in 2009. Dit had een gunstig effect op de gerealiseerde omzet. De omzet werd ook positief beïnvloed door hogere afzetprijzen. Per gemiddelde werkdag steeg de afzet met 10 procent.

Beide subbranches droegen bij aan de omzettoename. In de basismetaalindustrie groeide de omzet in november met bijna de helft. In de metaalproductenindustrie was de toename met 11 procent iets bescheidener. Het was voor het eerst in ruim twee jaar dat in deze subbranche de omzet met dubbele cijfers is toegenomen.

In november nam het bedrag aan verkopen op de exportmarkt met circa een derde toe. Dit was beduidend sterker dan op de binnenlandse markt, waar 13 procent meer werd omgezet. Het verschil wordt vooral veroorzaakt door de subbranche metaalproductenindustrie. Daar bleef in november de ontwikkeling op de belangrijke binnenlandse markt met een groei van 8 procent achter bij die op de exportmarkt, waar de omzet met bijna 17 procent groeide.

Aanzienlijk hogere waarde ontvangen orders

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de waarde van de ontvangen orders in november 2010 bijna 30 procent hoger dan een jaar eerder. Hierbij nam de waarde van de exportorders met bijna 45 procent toe. De toename van binnenlandse orderontvangsten was, met 15 procent, bescheidener.

In zowel de basismetaalindustrie als in de metaalproductenindustrie nam de waarde van de buitenlandse orderontvangsten, met respectievelijk de helft en ruim 35 procent, sterk toe. In de basismetaal namen, met ruim 40 procent, ook de binnenlandse orders stevig in waarde toe. De binnenlandse orders van de metaalproductenindustrie bleven hier iets bij achter met een groei van ruim 9 procent.

Stabiel beeld prijsontwikkelingen

In november 2010 waren de producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder. Het beeld van de prijsontwikkelingen in november was vergelijkbaar met dat in de zes maanden ervoor. Zo stegen de prijzen binnen de basismetaalindustrie, met 15 procent, het hardst. Deze subbranche voerde met name op de exportmarkt flinke prijsverhogingen door. De prijsstijgingen voor de metaalproductenindustrie waren bescheiden. Op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt werden producten circa 1 procent duurder.

Flink meer productie

In november 2010 werd in de basismetaal- en metaalproductenindustrie per gemiddelde werkdag 11 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)