Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2010 blijkt dat zowel de productie als de orderontvangst in de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn toegenomen. De ondernemers zijn voor het eerst in ruim twee jaar weer positief gestemd over de orderportefeuille. Voor de komende drie maanden voorzien zij desondanks een afname van de productie.

Positief over orderportefeuille

De orderontvangst is in de periode september tot en met november toegenomen, evenals de productie. Als gevolg van deze ontwikkelingen bleef de werkvoorraad nagenoeg ongewijzigd. De index van de orderpositie is uitgekomen op 120,0 (juli 2000=100).

Voor het eerst sinds juli 2008 is het aantal ondernemers dat positief gestemd is over hun orderpositie in de meerderheid. Per saldo vindt een op de twintig ondernemers dat de omvang van de orderportefeuille groot is, gelet op de tijd van het jaar.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lagere productie bij hogere afzetprijzen

Voor de periode december tot en met februari verwachten de ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie een lager productieniveau dan in de afgelopen drie maanden. Per saldo verwacht 25 procent van de ondernemers dat de afzetprijzen in de komende drie maanden gaan stijgen. Verder voorzien zij voor de komende periode nauwelijks veranderingen in de omvang van hun personeelsbestand.

Verwachting voor december 2010 tot en met februari 2011

Verwachting voor december 2010 tot en met februari 2011