Transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2010 blijkt dat er in de Transportmiddelenindustrie sprake is van positieve ontwikkelingen en een optimistische stemming. De orderontvangst en de productie zijn flink toegenomen. Voor de komende drie maanden verwachten de ondernemers hogere afzetprijzen, terwijl zij ook een toename voorzien van zowel de productie als de werkgelegenheid in hun branche.

Forse toename orderpositie

De orderontvangst is in de periode van september tot en met november fors toegenomen. Ook hebben de ondernemers in diezelfde periode een sterke toename van de productie gerealiseerd. Doordat de toename van de orderontvangst groter was dan de productiestijging, groeide de werkvoorraad. De index orderpositie steeg met ruim 7 punten tot 118,5 (juli 2000=100); het hoogste niveau in ruim een jaar. Ondanks de grotere werkvoorraad vindt per saldo een op de drie ondernemers dat hun orderpositie nog te klein is.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie bij stijgende afzetprijzen verwacht

Voor de periode december tot en met februari voorzien de ondernemers in de transportmiddelenindustrie een toename van de productie. Verder verwachten zij hogere afzetprijzen in rekening te brengen aan hun klanten. Over de werkgelegenheid in hun branche zijn de ondernemers optimistisch gestemd. Per saldo is 8 procent van hen van mening dat er in de komende periode meer personeel nodig zal zijn voor het productieproces.

Verwachting voor december 2010 tot en met februari 2011

Verwachting voor december 2010 tot en met februari 2011