Metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurtest van december 2010 laat een gematigd positief beeld zien van de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. In de afgelopen periode zijn zowel de orderontvangst als de productie toegenomen. Voor de komende periode zijn de verwachtingen van de ondernemers met betrekking tot de productie, afzetprijzen en werkgelegenheid gunstig.

Orderportefeuille nog steeds te klein

De ondernemers hebben in de maanden september tot en met november meer orders ontvangen en eveneens een flinke productietoename gerealiseerd. Doordat de productie minder steeg dan de orderontvangst, nam de werkvoorraad per saldo toe. De index orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is gestegen naar 102,2 (juli 2000=100). Ondanks de stijging van de orderportefeuille beoordeelt per saldo 13 procent van ondernemers hun werkvoorraad nog steeds als te klein.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Productiegroei en hogere afzetprijzen

Voor de periode december tot en met februari verwachten de ondernemers een toename van de productie. Ook voorzien zij een stijging van de afzetprijzen voor hun producten. Volgens de ondernemers zal de werkgelegenheid naar verwachting licht groeien in de komende maanden.

Verwachting voor december 2010 tot en met februari 2011

Verwachting voor december 2010 tot en met februari 2011