Aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2010 blijkt dat de ondernemers in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie meer werkvoorraad hebben dan een maand eerder. Desondanks wordt geen productietoename verwacht. De ondernemers verwachten dat de afzetprijzen gaan stijgen en daarnaast wordt een lichte afname van het personeelsbestand voorzien.

Meer orders in voorraad

De omvang van de orderportefeuille is volgens de ondernemers verder gegroeid. De werkvoorraad die tot uitdrukking komt in de index van de orderpositie, is in december uitgekomen op 102,3 en bereikt daarmee het hoogste niveau sinds september 2007. Van de ondernemers is 85 procent van mening dat de werkvoorraad, gelet op de tijd van het jaar, als normaal kan worden beschouwd. Volgens 5 procent van hen is de orderportefeuille te groot en 10 procent van de ondernemers meent onvoldoende werk in voorraad te hebben.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Stijging afzetprijzen verwacht

Ondanks de vollere orderportefeuille verwacht per saldo 7 procent van de ondernemers in de periode december tot en met februari minder te gaan produceren dan in de afgelopen drie maanden het geval was. De afzetprijzen in de branche zullen naar verwachting stijgen, meent per saldo ruim 15 procent van de ondernemers. Ten aanzien van de werkgelegenheid verwacht per saldo 2 procent een krimp van hun personeelsbestand.

Verwachting voor december 2010 tot en met februari 2011
Verwachting voor december 2010 tot en met februari 2011