Groei internationale handel wat lager

In het derde kwartaal van 2010 was het volume van de uitvoer 11,0 procent hoger dan een jaar eerder. Ook de invoer groeide met 10,8 procent. Hiermee is de groei van de handel in het derde kwartaal wat lager dan die in het tweede kwartaal. De in- en uitvoer groeiden in het tweede kwartaal met respectievelijk 14,1 en 12,2 procent. De internationale handelsstromen bereikten hiermee het niveau van twee jaar geleden.

Krachtige maar afgezwakte groei in goederen

De totale uitvoer van goederen nam in het derde kwartaal van dit jaar met 11,7 procent toe ten opzichte van het derde kwartaal van 2009. De uitvoer in goederen wordt verdeeld in wederuitvoer en uitvoer uit Nederlandse productie. Onder wederuitvoer vallen geïmporteerde goederen die na hooguit een kleine bewerking weer worden uitgevoerd. De wederuitvoer nam met bijna 16 procent sterk toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De uitvoer uit Nederlandse productie, die een grotere bijdrage levert aan de Nederlandse economie, groeide met bijna 8 procent.

Hiermee is de groei teruggelopen, in het tweede kwartaal groeide de totale uitvoer van goederen nog met ruim 15 procent. De goederenexport is echter nog steeds de motor achter de economische groei. Vooral goederen uit de elektrotechnische industrie werd flink meer (weder)uitgevoerd. Daarnaast nam uitvoer naar niet EU-landen sterker toe dan uitvoer naar EU-landen. De invoer van goederen nam met bijna 12 procent toe.

Ontwikkeling internationale handel in goederen

Ontwikkeling internationale handel in goederen

Groei dienstenstroom neemt toe

Bij de handelsstromen van diensten zette de groei door in het derde kwartaal van 2010. Aan de invoerkant werd er in het derde kwartaal een groei van bijna 8 procent gerealiseerd, tegen een groei van 1,5 procent in het tweede kwartaal. De uitvoer van diensten nam in het onderhavige kwartaal met 8,8 procent toe. In het tweede kwartaal van 2010 was deze groei ongeveer 3 procent.

Ruilvoet verbeterd

In het derde kwartaal van 2010 namen de prijzen van de uitvoer meer toe dan de prijzen van de invoer. Hiermee was er een verbetering van de (interne) ruilvoet, de verhouding tussen de invoer- en de uitvoerprijzen.

De meest actuele ontwikkeling van de export vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie en cijfers vindt u op de themapagina Internationale handel.