Minder kalkoenen en konijnen op landbouwbedrijven

In de periode 2000-2010 is het aantal kalkoenen op landbouwbedrijven met bijna eenderde gedaald tot 1 miljoen stuks. In diezelfde periode nam het aantal konijnen af met bijna een kwart tot 300 duizend. In 2010 waren er 91 bedrijven met konijnen en 56 bedrijven met kalkoenen.

Konijnen en kalkoenen op landbouwbedrijven
2010-konijnen-g1 

Meeste kalkoenen in Limburg, meeste konijnen in Noord-Brabant

Limburg is goed voor 53 procent van alle kalkoenen in Nederland. Noord-Brabant staat op de tweede plaats met een aandeel van ruim 21 procent. Vrijwel alle andere kalkoenen zijn te vinden in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland.
Bijna 53 procent van de konijnen wordt in Noord-Brabant gehouden. Hiermee is Noord-Brabant de belangrijkste konijnenprovincie. Overijssel en Gelderland volgen met achtereenvolgens een aandeel van 15 en 13 procent.

Kalkoenrijkste gemeenten, 2010
2010-kalkoenen-g2 

Meer dan 80 duizend kalkoenen in Venray en Leudal

Alleen in de gemeenten Venray en Leudal zijn er meer dan 80 duizend kalkoenen. Deze twee Limburgse gemeenten zijn bij elkaar goed voor ruim 16 procent van alle kalkoenen in Nederland. In de top-10 van de kalkoenrijkste gemeenten staan vijf gemeenten uit Limburg, drie uit Noord-Brabant, een uit Gelderland en een uit Overijssel.

Konijnrijkste gemeenten, 2010

2010-konijnen-g3

Vijf Brabantse gemeente in de top-10

In de top-10 van konijnenrijkste gemeenten zijn de volgende vijf Brabantse gemeenten te vinden: Alphen-Chaam, Reusel-De Mierden, Maasdonk, Baarle-Nassau en Veghel. Verder staat de Zuid-Hollandse gemeente Zederik op de tweede plaats met bijna 19 duizend konijnen. Ten slotte staan er zowel uit Gelderland als Overijssel twee gemeenten in de top-10. De tien konijnenrijkste gemeenten bij elkaar zijn goed voor meer dan de helft van alle konijnen op Nederlandse boerderijen.

Cor Pierik

Bron StatLine