Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in oktober 2010 meer omgezet dan een jaar eerder. Per gemiddelde werkdag was het omzetvolume echter kleiner en bleef de gemiddelde dagproductie op nagenoeg hetzelfde niveau. De producten van de branche waren duurder dan in oktober 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2010)

Meer omzet door prijseffect

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in oktober 2010 circa 1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De omzetgroei is voor de derde maand op rij het gevolg van gunstige ontwikkelingen op de exportmarkt. Daar lag het bedrag aan verkopen ruim 3,5 procent boven het niveau van oktober 2009. De omzet in eigen land was juist bijna 1,5 procent lager. Oktober telde in 2010 een werkdag minder. Dit had een negatieve invloed op de omzet. Hogere afzetprijzen hadden echter een aanmerkelijk positief effect op de omzet. Per gemiddelde werkdag was het omzetvolume bijna 1,5 procent kleiner.

Afzetprijs hoger

In oktober vroeg de voedings- en genotmiddelenindustrie ruim 7 procent meer voor haar producten. Hierbij waren de binnenlandse afnemers ruim 8 en de buitenlandse klanten ruim 6 procent duurder uit vergeleken met een jaar eerder.

Net als in de afgelopen zes maanden nam in de voedingsmiddelenindustrie de afzetprijs het sterkst toe. De producten van deze subbranche waren in oktober 2010 ruim 8 procent duurder. In de tabakverwerkende industrie en in de drankenindustrie stegen de afzetprijzen met respectievelijk 3 en bijna 2 procent ten opzichte van oktober 2009.

Productie nagenoeg gelijk

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in oktober 2010 nagenoeg evenveel geproduceerd als in dezelfde maand het jaar ervoor.

Van de onderliggende branches noteerde, met ruim 1 procent, alleen de voedingsmiddelenindustrie een productiegroei. In de tabakverwerkende industrie en in de drankenindustrie was de gemiddelde dagproductie respectievelijk 1,5 en bijna 6 procent kleiner dan een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van dit jaar 3,8 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de vierde kwartaalgroei op rij.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)