Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie had in oktober een duidelijk betere maand dan een jaar geleden. De productie en de verkopen lagen op een beduidend hoger niveau en ook de waarde van de ontvangen orders was fors hoger. De afzetprijzen zijn licht gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2010)

Meer omzet

In oktober 2010 lag de omzet van de transportmiddelenindustrie 16 procent hoger dan in oktober 2009. De licht gestegen afzetprijzen hadden een positieve invloed op de omzet, terwijl een ander werkdagpatroon het tegenovergestelde effect had.

De toegenomen verkopen zijn volledig verscheept naar het buitenland. Daar werd voor bijna 40 procent meer verkocht. Op de binnenlandse markt daalde de omzet juist met 18 procent.

Fors hogere orderontvangsten

De orderontvangsten in de transportmiddelenindustrie liggen al bijna het hele jaar op een fors hoger niveau dan een jaar geleden. Oktober was hierop geen uitzondering. De waarde van de ontvangen orders was 60 procent hoger. Het merendeel van deze extra vraag kwam uit het buitenland. De orders van buitenlandse klanten namen met bijna 90 procent toe. Door Nederlandse klanten werd voor 14 procent meer besteld.

Afzetprijzen licht hoger

Ondernemers in de transportmiddelenindustrie verhoogden hun prijzen in een jaar tijd met ruim 1 procent. Voor binnenlandse klanten rekenden ze in oktober van dit jaar 2 procent meer voor hun producten, terwijl buitenlandse afnemers bijna 1 procent meer moesten betalen.

Flink meer geproduceerd

In oktober was, met bijna 45 procent, het productievolume in de transportmiddelenindustrie duidelijk groter dan een jaar geleden.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)