Realisaties overige industrie: hout- en bouwmaterialenindustrie

In oktober 2010 ontwikkelde de omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie zich het meest ongunstig van alle industriële branches. Het was opnieuw een teleurstellende maand voor de branche, want per gemiddelde werkdag namen ook het omzet- en productievolume af ten opzichte van oktober vorig jaar. Producten werden tegen een iets hogere prijs verkocht.

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2010)

Nog steeds omzetverlies

De hout- en bouwmaterialenindustrie heeft in oktober 2010 bijna 9 procent minder omgezet. Voor de branche was het de vijftiende maand op rij waarin het totale bedrag aan verkopen lager uitkwam dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. De binnen- en buitenlandse omzet vielen met respectievelijk 9 en bijna 8 procent terug. Oktober telde in 2010 een werkdag minder. Dit had een negatief effect op de omzet. Een licht hogere afzetprijs beïnvloedde het bedrag aan verkopen juist positief. De afzet was per gemiddelde werkdag circa 5 procent kleiner.

Beide onderliggende branches hadden in oktober omzetdalingen. In de houtindustrie lag het bedrag aan verkopen circa 6 procent onder het niveau van dezelfde maand het jaar ervoor. In de bouwmaterialenindustrie was de daling bijna 10 procent.

Afzetprijs iets hoger

In oktober werden de producten van de hout- en bouwmaterialenindustrie ruim 0,5 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsontwikkelingen in binnen- en buitenland liepen hierbij nauwelijks uiteen. Tussen de subbranches waren de verschillen ook klein: in de houtindustrie was de prijsstijging bijna 1 procent en in de bouwmaterialenindustrie ruim 0,5 procent vergeleken met oktober 2009.

Productie wederom kleiner

De branche kon ook in oktober 2010 de ruim twee jaar durende reeks aan productiedalingen niet doorbreken. Het productievolume per gemiddelde werkdag was 4 procent kleiner dan in dezelfde maand het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand een van de vier onderstaande branches. In januari 2011 (verslagmaand november 2010) worden de realisaties in de textiel-, kleding- en lederindustrie uitgelegd.

Branche                                                 Verslagmaand

Textiel-, kleding- en lederindustrie         november 2010, maart 2011, juli 2011

Papier- en grafische industrie               december 2010, april 2011, augustus 2011

Meubelindustrie                                      januari 2011, mei 2011, september 2011

Hout- en bouwmaterialenindustrie         februari 2011, juni 2011, oktober 2011