Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie produceerde in oktober 2010 meer dan in dezelfde maand in 2009. Daarbij werd er ook meer omgezet. Voor de toekomst ziet het er ook goed uit want de waarde van de ontvangen orders was fors hoger. De producten waren iets duurder.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2010)

Meer omzet

Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was in de elektrotechnische en machine-industrie in oktober 22 procent groter dan vorig jaar. Door een ander werkdagpatroon kwam de omzetontwikkeling iets minder hoog uit, ondanks de gestegen afzetprijzen.

De omzetgroei kwam vooral voor rekening van de buitenlandse afnemers van de machine-industrie. Zij kochten in oktober 40 procent meer dan een jaar geleden. De binnenlandse afnemers van deze subbranche kochten daarentegen ruim 4 procent minder machines. De elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie zette 4 procent meer om. Ook hier waren de buitenlandse afnemers volledig verantwoordelijk voor deze stijging en daalde de binnenlandse omzet.

Fors hogere orderontvangsten

De elektrotechnische en machine-industrie ontving in oktober fors meer orders dan een jaar geleden. De waarde van de ontvangen orders lag een kleine 40 procent hoger. Net zoals bij de omzet waren het de buitenlandse klanten die meer bestelden. Ondernemers in de machine-industrie konden bijna 75 procent meer aan buitenlandse orders binnenhalen, terwijl hun collega’s in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie uit het buitenland een kwart meer bestellingen ontvingen. De binnenlandse vraag kromp in beide subbranches echter met respectievelijk 7 en 10 procent.

Prijzen gestegen

De afzetprijzen in de elektrotechnische en machine-industrie waren in oktober 2010 een kleine 2 procent hoger dan een jaar eerder. Binnenlandse en buitenlandse klanten gingen evenveel meer betalen. Wel moesten de buitenlandse afnemers van de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie de producten tegen 4 procent hogere prijzen afrekenen. In de machine-industrie zijn de prijzen voor hen met ruim 0,5 procent gestegen.

Productie toegenomen

In de elektrotechnische en machine-industrie is er met een groei van 16 procent wederom meer geproduceerd. In oktober was voor de negende maand op rij het productievolume per gemiddelde werkdag groter dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)