Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In oktober 2010 werd er in de basismetaal- en metaalproductenindustrie meer omgezet en geproduceerd dan een jaar geleden. De waarde van de ontvangen orders en de prijzen lagen boven het niveau van dat van oktober 2009.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (oktober 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (oktober 2010)

Opnieuw afzettoename

In oktober 2010 werd in de basismetaal- en metaalproductenindustrie per gemiddelde werkdag 7 procent meer afgezet dan een jaar geleden. De gerealiseerde omzet lag ook ruim 7 procent hoger, waarbij het positieve effect van hogere prijzen en het negatieve effect van een werkdag minder grotendeels tegen elkaar wegvielen. In de basismetaalindustrie steeg de omzet met bijna een kwart en in de metaalproductenindustrie was de omzet nagenoeg gelijk.

Fors hogere waarde ontvangen orders

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de waarde van de ontvangen orders in oktober 22 procent hoger dan een jaar eerder. De ontwikkelingen in de onderliggende branches waren nagenoeg gelijk. In de metaalproductenindustrie steeg de waarde van de orders uit het buitenland met de helft.

Duurdere producten

In oktober waren producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie 5 procent duurder dan een jaar eerder. In de basismetaal werden de producten tegen 13 procent hogere prijzen in de markt gezet. In de metaalproductenindustrie was er een geringe prijsstijging van ruim 0,5 procent. In juli is er een einde gekomen aan een periode van 15 maanden met prijsdalingen in deze subbranche, waarna in de daaropvolgende maanden de prijzen slechts licht zijn gestegen.

Weer flink meer productie

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie werd in oktober 2010 per gemiddelde werkdag 10 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)