Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2010 blijkt dat de ondernemers een toename van de productie hebben gerealiseerd. Voor de komende drie maanden verwachten zij een stijging van de afzetprijzen. Over de orderportefeuille en de werkgelegenheid in hun branche zijn de ondernemers echter ongunstig gestemd.

Orderportefeuille te klein

In de afgelopen drie maanden hebben de ondernemers meer orders ontvangen maar ook de productie opgeschroefd.  Als gevolg van deze ontwikkelingen is de werkvoorraad licht afgenomen. De index van de orderpositie is uitgekomen op 119,5 (juli 2000=100). Evenals in oktober zijn de ondernemers van mening dat de omvang van hun orderportefeuille te klein is. Per saldo onderschrijft zeven procent van hen deze mening.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen verwacht

De ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie verwachten in de periode november tot en met januari een lichte toename van de productie te kunnen realiseren Ook voorzien zij een stijging van de afzetprijzen van hun producten. Per saldo verwacht een op de vijf ondernemers hogere prijzen. Over de werkgelegenheid zijn de ondernemers pessimistisch gestemd. Zij verwachten dat deze in de komende periode verder zal krimpen.

Verwachting voor november 2010 tot en met januari 2011

Verwachting voor november 2010 tot en met januari 2011