Transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van november 2010 blijkt dat er in de Transportmiddelenindustrie pessimisme heerst over de productie in de komende drie maanden. De ondernemers verwachten echter wel dat de afzetprijzen zullen stijgen en dat de werkgelegenheid zich uitbreidt.

Oordeel orderpositie verslechterd

In de maanden augustus tot en met oktober is de orderontvangst in de transportmiddelenindustrie weliswaar toegenomen. Maar in diezelfde periode hebben de ondernemers een flinke toename van de productie gerealiseerd. Als gevolg hiervan is de aan de werkvoorraad gerelateerde index orderpositie gedaald naar 111,1 (juli 2000=100). Nog meer ondernemers dan in de vorige maand beoordelen hun orderpositie per saldo als te klein.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen en meer werkgelegenheid verwacht

De ondernemers houden voor de periode november tot en met januari rekening met een lichte afname van de productie. Daarentegen zijn zij voor de betreffende periode optimistisch gestemd over de afzetprijzen en de werkgelegenheid in hun branche. Zij denken meer personeel voor het productieproces te kunnen inzetten. Per saldo is bij een op de acht ondernemers sprake van deze optimistische mening.

Verwachting voor november 2010 tot en met januari 2011

Verwachting voor november 2010 tot en met januari 2011