Metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelen industrie

De conjunctuurtest van november 2010 laat een gematigd positief beeld zien van de metaal-, elektrotechnische- en transportmiddelenindustrie. In de afgelopen periode zijn zowel de orderontvangst als de productie toegenomen. Voor de komende periode zijn de verwachtingen van de ondernemers met betrekking tot de productie, afzetprijzen en werkgelegenheid gunstig.

Orderportefeuille te klein

De ondernemers hebben in de maanden augustus tot en met oktober meer orders ontvangen en wederom een flinke toename van de productie gerealiseerd. Doordat de productie meer steeg dan de orderontvangst, nam de werkvoorraad per saldo af. De index orderportefeuille, waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is gedaald naar 100,8 (juli 2000=100). Per saldo beoordeelt een op de zes ondernemers hun werkvoorraad nog steeds als te klein.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere productie en afzetprijzen verwacht

Voor de periode november tot en met januari verwachten de ondernemers een toename van de productie te kunnen realiseren. Ook voorzien zij een lichte stijging van de afzetprijzen voor hun producten. Naar verwachting zal de werkgelegenheid in de betreffende periode volgens de ondernemers licht groeien.

Verwachting voor november 2010 tot en met januari 2011

Verwachting voor november 2010 tot en met januari 2011