Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in september 2010 hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Ook de gemiddelde dagproductie was groter. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag bleef echter onder het niveau van september 2009. De branche deed haar producten opnieuw duurder van de hand.

Omzet, productie en afzetprijs (september 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (september 2010)

Omzet hoger door prijseffect

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in september 2010 bijna 3,5 procent meer omgezet vergeleken met dezelfde maand het jaar ervoor. De hogere omzet komt geheel op conto van de ontwikkelingen in het buitenland. Daar werd bijna 8 procent meer omgezet. In eigen land lag het bedrag aan verkopen juist bijna 1 procent onder het niveau van de overeenkomstige maand in 2009. Hogere afzetprijzen hadden in september 2010 een positief effect op de omzet. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was ruim 3 procent kleiner. Deze afname werd volledig veroorzaakt door een tegenvallende afzet in het binnenland. Hier verkocht de branche bijna 8 procent minder producten. Over de grens was de afzet ruim 1,5 procent groter dan in september 2009.

In het derde kwartaal was de omzet 1 procent hoger. Buitenlandse klanten gaven ruim 2,5 procent meer uit, terwijl Nederlandse afnemers ruim 0,5 procent minder besteedden dan in het derde kwartaal van 2009.

Afzetprijs blijft stijgen

In september zijn in de voedings- en genotmiddelenindustrie de afzetprijzen met bijna 7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De binnen- en buitenlandse afnemers betaalden respectievelijk ruim 7 en circa 6 procent meer voor hun producten.

Vanaf mei dit jaar nemen in de voedingsmiddelenindustrie de afzetprijzen het sterkst toe. In september waren de producten van deze subbranche ruim 7 procent duurder. In de dranken- en in de tabakverwerkende industrie lagen de prijzen respectievelijk bijna 1,5 en ongeveer 3 procent hoger dan in september 2009.

Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie werden in het derde kwartaal van 2010 circa 6 procent duurder. Hierbij ontliepen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland elkaar niet veel.

Productie groter

De gemiddelde dagproductie van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in september 1,5 procent groter dan een jaar eerder.

In september liepen de productieontwikkelingen van de onderliggende branches erg uiteen. De voedingsmiddelenindustrie presteerde, met een groei van ruim 4 procent, het best. In de tabakverwerkende industrie werd er juist circa 5 procent minder geproduceerd. In de drankenindustrie bleef het productievolume vrijwel gelijk aan dat van september vorig jaar.

De ontwikkelingen in het derde kwartaal van 2010 zijn vrijwel gelijk aan die van september.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van dit jaar 3,8 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de vierde kwartaalgroei op rij.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)