Realisaties: transportmiddelenindustrie

In september 2010 wist de transportmiddelenindustrie wederom meer productie en omzet te realiseren. De waarde van de ontvangen orders was eveneens een stuk hoger dan in september 2009. De producten waren iets duurder. Ondanks dat het een stuk beter met de branche gaat dan een jaar eerder, liggen de activiteiten nog op een beduidend lager niveau dan voor de aanvang van de economische crisis.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2010)

Omzet hoger

De omzet van de transportmiddelenindustrie was in september ruim 6 procent hoger dan in september 2009. De hogere omzet werd voor driekwart veroorzaakt door een grotere afzet. Voor het overige deel werd de omzet beïnvloed door hogere afzetprijzen. Op de exportmarkt werd 13 procent meer omgezet, terwijl in eigen land de omzet met een kleine 4 procent afnam.

In het derde kwartaal werd 13 procent meer omgezet. Deze groei komt volledig door de positieve ontwikkelingen buiten de landsgrenzen want in het binnenland was de omzet juist lager.

Snel toenemende vraag naar nieuwe producten

De waarde van de orderontvangsten van de transportmiddelenindustrie was in september met bijna driekwart fors toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Zowel in binnen- en buitenland groeide de vraag zeer sterk.

In het derde kwartaal van 2010 nam de waarde van de ontvangen orders in dezelfde orde van grootte toe als in september.

Producten iets duurder

In september waren de producten van de transportmiddelenindustrie gemiddeld ruim 1,5 procent duurder in vergelijking met de overeenkomstige maand van 2009. In eigen land stegen de prijzen iets meer dan in het buitenland.

Het derde kwartaal van 2010 had dezelfde prijsontwikkeling als september.

Opnieuw flink hogere productie

In de transportmiddelenindustrie werd in september 2010 per gemiddelde werkdag 27 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Nergens in de industrie was in september de productiegroei zo hoog.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)