Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie kende in september 2010 een duidelijk betere maand dan in september 2009. Zowel de omzet, afzet, productie als de orderontvangsten lagen op een hoger niveau. Voor producten van deze branche moest iets meer worden betaald.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2010)

Hogere omzet

In september 2010 is in de elektrotechnische en machine-industrie een vijfde meer omgezet dan een jaar eerder. Gestegen afzetprijzen hadden in september een positief effect op de omzet. De afzet was 18 procent groter.

In lijn met de trend na januari 2010 kwam de omzetgroei geheel uit het buitenland. De buitenlandse klanten besteedden in september voor bijna 30 procent meer. De Nederlandse afnemers kochten echter voor 3 procent minder. Deze ontwikkelingen golden voor zowel de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie als de machine-industrie.

De cijfers voor het derde kwartaal komen vrijwel overeen met die van september.

Hogere waarde aan orders ontvangen

De orderontvangsten in de elektrotechnische en machine-industrie waren ruim een kwart hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De extra ontvangsten kwamen volledig uit het buitenland, waar de afnemers voor ruim 35 procent meer bestelden. Vooral de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie profiteerde van de hogere investeringen. Zij zagen de waarde aan ontvangen buitenlandse orders met de helft toenemen. In de machine-industrie was dat 30 procent. In beide subbranches lagen de orderontvangsten uit eigen land op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Over het derde kwartaal van 2010 werd in de elektrotechnische en machine-industrie voor een kwart meer aan orders ontvangen. Afnemers uit eigen land bestelden voor 5 procent meer, terwijl buitenlandse klanten voor een derde meer aan orders plaatsten dan in het vergelijkbare kwartaal vorig jaar.

Producten duurder

Ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie verhoogden hun prijzen tussen september 2009 en september 2010 met ruim 1,5 procent. Met name de buitenlandse klanten van de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie betaalden meer. Zij waren circa 3 procent duurder uit. De binnenlandse klanten van deze subbranche gingen 2 procent meer betalen. In de machine-industrie stegen de afzetprijzen met 1 procent.

Gemiddeld stegen de prijzen in de elektrotechnische en machine-industrie in het derde kwartaal met een kleine 1,5 procent. Binnenlandse klanten betaalden bijna 2 procent meer en buitenlandse klanten waren 1 procent duurder uit dan in het derde kwartaal van 2009.

Productiegroei

In september was het productievolume per gemiddelde werkdag 18 procent groter dan een jaar eerder.

In het derde kwartaal nam de productie van de elektrotechnische en machine-industrie met 21 procent toe.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)