Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

In september 2010 werd meer geproduceerd en meer omgezet dan een jaar eerder. De  waarde van de ontvangen orders lag boven het niveau van dat van september 2009. De producten stegen verder in prijs.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (september 2010)

Forse omzetgroei op buitenlandse markt

In september 2010 werd in de basismetaal- en metaalproductenindustrie 16 procent meer omgezet dan in september 2009. De omzetgroei werd voor circa twee derde deel beïnvloed door een grotere afzet. Daarnaast hadden hogere afzetprijzen een positieve invloed op de omzet. De omzettoename komt vrijwel geheel voor rekening van positieve ontwikkelingen in de basismetaalindustrie. Deze subbranche had in september ruim 45 procent meer omzet, terwijl de metaalproductenindustrie met ruim 1,5 procent een zeer bescheiden omzettoename had.

In het derde kwartaal waren de omzetontwikkelingen vrijwel gelijk aan die van september. Vooral op de exportmarkt werden goede omzetresultaten behaald.

Fors hogere waarde ontvangen orders

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de waarde van de ontvangen orders in september ruim een kwart hoger dan een jaar eerder. In de basismetaalindustrie was de waarde van de geplaatste orders zelfs 45 procent hoger. Ook de ondernemers uit de metaalproductenindustrie zagen een toename van ruim 15 procent.

In het derde kwartaal nam de waarde van de ontvangen orders toe met bijna een kwart. In de basismetaalindustrie groeide de vraag met ruim 45 procent. De metaalproductenindustrie kende een toename van 12 procent. In beide subbranches waren de buitenlandse orderontvangsten fors hoger dan die uit eigen land.

In basismetaal flink hogere prijzen

In september waren producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder. In de basismetaal moesten de afnemers de producten tegen 16 procent hogere prijzen afrekenen. In de metaalproductenindustrie werden de producten ruim een half procent duurder.

In het derde kwartaal is het beeld nagenoeg gelijk aan dat van september.

Opnieuw flink hogere productie

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie werd in september 2010 per gemiddelde werkdag 13 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Het is de zevende opeenvolgende maand dat de productiegroei met dubbele cijfers kan worden geschreven.

In het derde kwartaal was de productiegroei van dezelfde orde van grootte als die van september.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)