Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in september 2010 meer omgezet, maar minder geproduceerd dan een jaar eerder. De waarde van de ontvangen orders in de chemische industrie was hoger, maar in de farmaceutische industrie werd een afname gemeten. Producten werden tegen een hogere prijs verkocht dan in september 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (september 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (september 2010)

Meer omzet

In september 2010 was de omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 15 procent hoger dan een jaar eerder. In het buitenland gingen de zaken relatief beter dan in eigen land.

In de onderliggende branches aardolie-industrie en chemische industrie nam de omzet met respectievelijk 22 procent en 16 procent toe. Deze omzettoenames waren geheel het gevolg van hogere afzetprijzen. Het verkoopvolume nam in beide subbranches licht af. De rubber- en kunststofproductenindustrie had in september een omzetgroei van ruim 2 procent bij een ruim 0,5 procent kleinere afzet. September was voor de farmaceutische industrie geen beste maand. Deze subbranche had te maken met een omzetafname van 11 procent, waarbij het aantal verkochte producten gemiddeld 13 procent kleiner was.

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie heeft in het derde kwartaal 21 procent meer omgezet dan in het overeenkomstige kwartaal van 2009. Deze omzetgroei is grotendeels het gevolg van prijsstijgingen.

Wisselend beeld orderontvangsten

De orderportefeuille van de chemische industrie nam in september 2010 met 17 procent in waarde toe vergeleken met september 2009. In de farmaceutische industrie was de waarde van de orderontvangsten juist 11 procent lager.

In het derde kwartaal nam de waarde van de orderontvangsten in de chemie toe met een vijfde. De vraag naar producten van de farmaceutische industrie groeide met slechts 1 procent.

Stijging afzetprijs

De fabrikanten van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie rekenden in september 18 procent meer voor hun producten dan in september vorig jaar. Deze stijging kwam grotendeels voor rekening van de aardolie-industrie en de chemie. Mede als gevolg van een hogere olieprijs zijn de afzetprijzen in deze onderliggende branches met respectievelijk een kwart en 18 procent gestegen. In de twee overige subbranches beperkte de prijsstijging zich tot circa 3 procent.

In het derde kwartaal zijn de afzetprijzen van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie even sterk gestegen als in september. De producten namen het meest in prijs toe in de aardolie-industrie en de chemische industrie.

Productiedaling

Het productievolume van september 2010 was bijna 6 procent kleiner. In augustus was het volume van de gemiddelde dagproductie nog vrijwel gelijk aan dat van een jaar eerder.

In het derde kwartaal werd krap 0,5 procent minder geproduceerd.

Wederom forse groei volume bruto toegevoegde waarde

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was in het tweede kwartaal van dit jaar 11 procent groter dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2010 groeide de bruto toegevoegde waarde in deze branche nog met 15,5 procent. Deze groei was de grootste groei sinds de eeuwwisseling. Ook in het vierde kwartaal van 2009 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde met ruim 12,5 procent fors. In het derde kwartaal groeide dit volume nog met slechts 1,2 procent. Vanaf het derde kwartaal van 2008 waren er vier kwartalen met een afname.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)