Voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2010 blijkt dat de ondernemers een lichte toename van de productie hebben gerealiseerd. Voor de komende drie maanden wordt een stijging van de afzetprijzen verwacht. De werkgelegenheid zal licht dalen. De concurrentiepositie is in de afgelopen drie maanden niet veranderd.

Orderontvangst nog steeds te klein

De orderontvangst is volgens de ondernemers in de afgelopen drie maanden evenals de productie licht toegenomen. Als gevolg daarvan bleef de werkvoorraad nagenoeg onveranderd. De index orderpositie kwam uit op 120,2 (juli 2000=100). De ondernemers beoordelen de omvang van de orderportefeuille als te klein. Zes procent van hen is per saldo die mening toegedaan.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen verwacht

Voor de periode oktober tot en met december voorzien de ondernemers een lichte afname van hun productie en stijgende afzetprijzen. Per saldo verwacht een op de vijf van hen hogere afzetprijzen in rekening te kunnen brengen aan de afnemers van hun producten. Over de werkgelegenheid in hun branche zijn zij wederom pessimistisch gestemd. Zij voorzien een krimp van het personeelsbestand in de komende periode.

Verwachting voor oktober tot en met december 2010

Verwachting voor oktober tot en met december 2010

Geen verbetering concurrentiepositie

De concurrentiepositie is volgens de ondernemers in de afgelopen drie maanden niet veranderd. Dit geldt voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt. De bezettingsgraad was met 82,6 procent in de afgelopen periode een fractie kleiner dan in de periode ervoor.