Overige industrie: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van oktober 2010 toont een overwegend positief beeld van de ontwikkelingen in de papier- en grafische industrie. De orderontvangst is in de afgelopen drie maanden iets toegenomen en naar verwachting zal de productie stijgen. Daarentegen voorzien de ondernemers een krimp van de werkgelegenheid in hun branche.

Toename orderportefeuille

In de afgelopen drie maanden is de orderontvangst iets toegenomen en hebben de ondernemers eveneens een lichte toename van de productie gerealiseerd, na een periode van afname. De lichte toenames van de productie en de orderontvangst hadden geen invloed op de werkvoorraad. Hierdoor blijft de aan de orderportefeuille gerelateerde index orderpositie op hetzelfde niveau als in september, namelijk 103,8 (juli 2000=100). Verder beoordelen iets meer ondernemers de omvang van hun orderportefeuille in oktober als ontoereikend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Stijging productie en afzetprijzen verwacht

Meer dan de helft van de geënquêteerde ondernemers voorziet een toename van de productie voor de periode oktober tot en met december. Zij verwachten voor dezelfde periode echter een afname van de werkgelegenheid in hun branche. Per saldo voorziet een op de acht ondernemers dat de afzetprijzen zullen stijgen.

Verwachting voor oktober tot en met december 2010

Verwachting voor oktober tot en met december 2010

Concurrentiepositie binnenlandse markt verbeterd

Volgens een op de negen ondernemers is hun concurrentiepositie op de binnenlandse markt verbeterd. Zij menen echter dat de concurrentiepositie op de buitenlandse markt, voor zowel binnen als buiten de EU, iets is verslechterd. Niettemin verwacht één op de drie ondernemers dat de afzet op de exportmarkt zal toenemen. De bezettingsgraad is met ruim 1 punt toegenomen en kwam uit op 83,4 procent, de hoogste waarde in de afgelopen twee jaar.

Dit hoofdstuk behandelt iedere maand één van de vier onderstaande branches. In november zullen de oordelen en verwachtingen van de Meubelindustrie worden weergegeven.

Branche                                                 Verslagmaand

Meubelindustrie                                      november 2010, maart 2011, juli 2011

Hout- en bouwmaterialenindustrie         december 2010, april 2011, augustus 2011

Textiel-, kleding- en lederindustrie   januari 2011, mei 2011, september 2011

Papier- en grafische industrie                februari 2011, juni 2011, oktober 2011.