Industriebeeld: stemming ondernemers iets verbeterd

Het producentenvertrouwen is in oktober licht gestegen. De indicator kwam uit op 0,5, tegen -0,1 in september. De positieve en negatieve antwoorden hielden elkaar, net als de afgelopen maanden, in evenwicht.

De ondernemers in de industrie behaalden in augustus 15 procent meer omzet dan in augustus 2009. Deze toename is iets groter dan die in juli. Toen bedroeg de omzetgroei 12 procent. De omzet lag de afgelopen maanden nog altijd ruim onder het niveau van dezelfde maand in 2008. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in augustus 7 procent hoger dan in augustus 2009. Deze productietoename is gelijk aan die in juli.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2010 met 2,2 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Bezettingsgraad blijft laag

De stemming over de toekomstige productie was iets minder optimistisch dan in september. Toch was het aantal ondernemers dat verwachtte dat de productie zal toenemen nog beduidend groter dan het aantal dat een afname voorzag. Het oordeel over de voorraden verbeterde enigszins. Het oordeel over de orderpositie was iets minder negatief.

De ondernemers zagen de orderontvangsten in de afgelopen drie maanden iets toenemen. Het aantal ondernemers dat dacht hun personeelsomvang uit te breiden in de komende drie maanden was iets kleiner dan het aantal dat een krimp verwachtte.

De concurrentiepositie is volgens de ondernemers in het derde kwartaal op de Nederlandse markt licht verbeterd en op de buitenlandse markt ongewijzigd. Over de toekomstige buitenlandse afzet waren de ondernemers even optimistisch als een kwartaal eerder. Onvoldoende vraag werd nog steeds door een kwart van de ondernemers genoemd als een productiebelemmering.

De bezettingsgraad steeg van 80,2 procent in juli naar 80,6 procent in oktober. Desondanks was de bezettingsgraad nog steeds laag. Afgelopen 20 jaar benutte de industrie steeds tussen de 80 en 87 procent van haar productiecapaciteit. Het aantal ondernemers dat de productiecapaciteit als te groot voor de verwachte afzet beoordeelde, was kleiner dan een kwartaal eerder.

Krimp voorraden industrie houdt aan

De ondernemers hielden in augustus 2010 ruim 6 procent minder voorraad gereed product aan dan een jaar eerder. De afname was kleiner dan die in voorgaande maanden. De voorraden eindproduct zijn bijna anderhalf jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in augustus uit op 94,9. Dit is 0,3 punt lager dan in juli en het laagste punt sinds het begin van de reeks in 2004.

Vrijwel alle branches realiseren fors meer omzet

Het werkdag- en vakantiepatroon verschilde in augustus 2010 van dat in augustus 2009. Het positieve effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ongeveer 2 procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 8 procent duurder dan een jaar eerder.

Met 28 procent nam de omzet bij de elektrotechnische- en machine-industrie het meest toe. Ook ondernemers in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie (23 procent), de transportmiddelenindustrie (21 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (16 procent) realiseerden fors hogere omzetten. De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie lag slechts iets boven het niveau van augustus 2009.

De omzet op de exportmarkt was in augustus 23 procent hoger dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was de toename een stuk minder groot. Hier werd 6 procent meer omzet gerealiseerd. Rekening houdend met het werkdageffect en de hogere afzetprijzen was het volume van de binnenlandse omzet deze maand zelfs kleiner dan een jaar eerder.

Meer productie

De productie is al negen maanden op rij groter dan de overeenkomstige maand van het voorgaande jaar, maar het niveau van de productie lag in augustus 2010 nog altijd onder het niveau van dezelfde maand in 2008.

Met 38 procent was de productietoename het grootst in de transportmiddelenindustrie. De elektrotechnische en machine-industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie leverden ook aanzienlijk meer productie dan in augustus 2009. In deze branches bedroeg de toename respectievelijk 24 en 11 procent. In de voedings- en genotmiddelenindustrie lag de productie slechts iets boven het niveau van augustus 2009, in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie er iets onder.

Sterke groei bruto toegevoegde waarde industrie

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2010 met 2,2 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder.

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal groeide de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2010 met 1,0 procent. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoenseffecten.

De industrie groeide met bijna 9 procent in het tweede kwartaal. Over de hele linie is de productie in de industrie toegenomen.

In het tweede kwartaal van 2010 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 12,2 procent hoger dan een jaar eerder. Deze groei betreft zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer. Met 14,1 procent nam ook het volume van de invoer fors toe.