Aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproducten industrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2010 blijkt dat de ondernemers in de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie hun orderpositie hebben zien verbeteren. Voor de komende periode verwachten zij desondanks een afname van de productie en ook de werkgelegenheid zal afnemen. De concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt bleef nagenoeg ongewijzigd.

Toename orderportefeuille

In de periode juli tot en met september is de orderontvangst nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met de daaraan voorafgaande drie maanden. De ondernemers zagen hun productie echter afnemen. Als gevolg van deze ontwikkeling nam de omvang van de werkvoorraad toe. De hieraan gekoppelde index van de orderpositie is uitgekomen op 98,5 (juli 2000=100), hetgeen de grootste omvang van de werkvoorraad sinds begin 2008 betekende.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Hogere afzetprijzen verwacht

De ondernemers verwachten voor de komende drie maanden een afname van de productie bij stijgende verkoopprijzen. Volgens hen zal de werkgelegenheid in dezelfde periode verder afnemen.

Verwachting voor oktober tot en met december 2010

Verwachting voor oktober tot en met december 2010

Concurrentiepositie ongewijzigd

Over het algemeen zijn de ondernemers van mening dat hun concurrentiepositie gelijk is gebleven. Dit geldt voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt. De ondernemers verwachten dat de omzet op de buitenlandse markt nauwelijks zal veranderen. De bezettingsgraad is in de afgelopen drie maanden ongewijzigd gebleven.