Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

In augustus 2010 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie meer omgezet bij een kleiner omzetvolume. De gemiddelde dagproductie lag iets boven het niveau van augustus 2009. Opnieuw waren de producten van de branche duurder. De bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal groter dan in het overeenkomstige kwartaal van 2009.

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (augustus 2010)

Omzet hoger, afzet kleiner

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in augustus 2010 bijna 1,5 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Deze groei wordt geheel gedragen door de ontwikkeling op de buitenlandse markt. Daar werd ruim 3,5 procent meer omgezet. In het binnenland daalde het bedrag aan verkopen juist met ruim 0,5 procent. Augustus telde in 2010 een werkdag meer dan in 2009. Samen met hogere afzetprijzen zorgde dit voor de toename van de omzet. Het omzetvolume per gemiddelde werkdag was, met bijna 9 procent, beduidend kleiner dan in augustus vorig jaar. De branche verkocht binnen de landsgrenzen 11 procent minder producten. Daarbuiten nam de afzet, met ruim 6 procent, minder sterk af.

Afzetprijs weer omhoog

Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn in augustus 2010 bijna 6 procent duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder. In eigen land stegen producten iets harder in prijs dan over de grens.

Iets meer productie

Per gemiddelde werkdag heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie in augustus bijna 0,5 procent meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit was de minst sterke groei in het lopende jaar. Vooral de drankenindustrie en de tabakverwerkende industrie presteerden ondermaats met productiedalingen van respectievelijk bijna 7 en ruim 6 procent. Het productievolume van de voedingsmiddelenindustrie lag bijna 3 procent boven het niveau van augustus vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het tweede kwartaal van dit jaar 3,8 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de vierde kwartaalgroei op rij.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)