Realisaties: transportmiddelenindustrie

De transportmiddelenindustrie zit duidelijk in de lift. In augustus wist deze branche wederom de productie en de omzet te verhogen. De waarde van de ontvangen orders was eveneens een stuk hoger dan in augustus 2009. De producten waren iets duurder dan een jaar eerder. Toch liggen de activiteiten nog op een beduidend lager niveau dan voor de aanvang van de economische crisis.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2010)

Omzet aanzienlijk hoger

Het gemiddelde werkdagvolume van de transportmiddelenindustrie was in augustus 14 procent groter dan een jaar eerder. De omzet werd mede beïnvloed door een gunstiger werkdagpatroon en iets duurdere eindproducten. Met deze ontwikkelingen was de omzet 21 procent hoger. In eigen land gingen de zaken uitstekend. Daar werd een omzetgroei van ruim een kwart gerealiseerd terwijl op de exportmarkt de omzet 18 procent hoger was.

Snel toenemende vraag naar nieuwe producten

De waarde van de orderontvangsten van de transportmiddelenindustrie was in augustus met bijna de helft toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dit is met name het gevolg van een zeer sterk gegroeide vraag vanuit het buitenland. Op de exportmarkt groeide de waarde van de orderontvangsten met bijna twee derde deel. In eigen land werd een kwart meer aan orders binnengehaald.

Producten iets duurder

In augustus waren de producten van de transportmiddelenindustrie gemiddeld bijna 1,5 procent duurder in vergelijking met de overeenkomstige maand van 2009. In eigen land stegen de prijzen iets meer dan in het buitenland.

Opnieuw flink hogere productie

In de transportmiddelenindustrie werd in augustus 2010 per gemiddelde werkdag 38 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Nergens in de industrie was in augustus de productiegroei zo hoog. Ook voor de periode van september 2010 – november 2010 voorzien de ondernemers een flinke toename van de productie, zo blijkt uit de Conjunctuurtest.

Productieniveau (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Productieniveau (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)