Realisaties: elektrotechnische en machine-industrie

De elektrotechnische en machine-industrie had met augustus 2010 een duidelijk betere maand dan met augustus 2009. De omzet, afzet, productie en de waarde van de orderontvangsten lagen op een fors hoger niveau. De afzetprijzen zijn in een jaar tijd licht gestegen.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2010)

Meer omgezet

Het omzetvolume per gemiddelde werkdag lag in de elektrotechnische en machine-industrie in augustus 21 procent hoger dan in augustus vorig jaar. Door een ander werkdagpatroon en de licht gestegen afzetprijzen kwam de omzet bijna 30 procent hoger uit.

Overeenkomstig de afgelopen maanden waren ook in augustus de buitenlandse afnemers voor het overgrote deel verantwoordelijk voor de hogere verkopen. Over de landsgrenzen werd voor een kleine 40 procent meer verkocht. De binnenlandse omzet nam met een kleine 6 procent toe. Dit betekende voor deze branche de eerste omzetgroei op de binnenlandse markt in bijna anderhalf jaar. Deze groei was echter volledig te danken aan een gunstiger werkdagpatroon en de hogere prijzen.

Augustus 2010 was voor beide subbranches een zeer goede maand. De elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie zag de omzet met 23 procent stijgen. De machine-industrie kende een omzetgroei van ruim 30 procent. Deze groei was vrijwel volledig het gevolg van de hogere buitenlandse verkopen. Deze lagen ten opzichte van een jaar eerder een kleine 45 procent hoger lagen.

Waarde ontvangen orders hoger

Behalve de omzet waren ook de orderontvangsten in augustus 2010 duidelijk hoger dan een jaar eerder. Ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie ontvingen voor bijna 30 procent meer aan orders. Afnemers uit het buitenland bestelden voor bijna een derde meer, terwijl de Nederlandse vraag naar nieuwe producten bijna 20 procent hoger lag. Hoewel het laatstgenoemde cijfer het hoogste in jaren is, is dit cijfer vertekend door de relatief lage orderontvangsten in augustus vorig jaar.

In de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie lagen de orderontvangsten ruim 35 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de orders uit het buitenland namen fors toe met een groei van bijna 50 procent. In de machine-industrie werd er voor een kwart meer besteld. De ontwikkelingen in binnen- en buitenland waren vrijwel gelijk

Afzetprijzen licht gestegen

Ondernemers in de elektrotechnische en elektrische apparatenindustrie en in de machine-industrie rekenden in augustus ruim 1 procent hogere prijzen. Buitenlandse klanten gingen ruim 0,5 procent meer betalen, terwijl Nederlandse afnemers een kleine 2 procent duurder uit waren.

Fors meer geproduceerd

In augustus 2010 was het productievolume in de elektrotechnische en machine-industrie per gemiddelde werkdag bijna een kwart groter dan een jaar eerder. Een dergelijke groei is in deze eeuw nog niet eerder gemeten. Maar hierbij moet wel worden vermeld dat augustus 2009 het laagste productieniveau van deze eeuw had.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)