Realisaties: basismetaal- en metaalproductenindustrie

Net als in de voorgaande maanden ging het in de basismetaal- en metaalproductenindustrie in augustus 2010 aanmerkelijk beter dan een jaar eerder. Het niveau van de omzet, productie en de waarde van de ontvangen orders lag ver boven dat van augustus 2009. Producten werden tegen hogere prijzen verhandeld.

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2010)

Omzet, orders, productie en afzetprijs (augustus 2010)

Omzet fors hoger

Het gemiddelde werkdagvolume in de basismetaal- en metaalproductenindustrie lag in augustus 2010 bijna 4,5 procent hoger dan een jaar geleden. Het gunstige seizoenspatroon en de hogere afzetprijzen hadden een positief effect op de omzet. Door deze ontwikkelingen werd 16 procent meer omgezet dan in augustus 2009.

De omzetgroei is vrijwel geheel toe te schrijven aan de basismetaalindustrie. Deze subbranche had in augustus bijna 40 procent meer omzet. De metaalproductenindustrie daarentegen, deed het met een toename van 3,5 procent een stuk minder goed.

In de basismetaalindustrie waren de ontwikkelingen op de binnenlandse markt nog iets gunstiger dan op de buitenlandse markt. De hogere omzet van de metaalproductenindustrie komt geheel voor rekening van de ontwikkelingen op de exportmarkt. In augustus nam de in Nederland gerealiseerde omzet met 1 procent af, terwijl de buitenlandse omzet juist 11 procent hoger was.

Weer fors hogere waarde ontvangen orders

In de basismetaal- en metaalproductenindustrie was de waarde van de ontvangen orders in augustus bijna 30 procent hoger dan een jaar eerder.

In de basismetaalindustrie nam de waarde van de ontvangen orders met ruim 40 procent fors toe. De ontwikkelingen binnen en buiten onze landsgrenzen ontliepen elkaar niet veel. In de metaalproductenindustrie werd ruim 20 procent meer aan orders ontvangen. In eigen land werd een toename van 13 procent gemeten en in het buitenland ruim 30 procent.

Prijsstijging in buitenland het sterkst

In augustus lag het prijsniveau in de basismetaal- en metaalproductenindustrie 6 procent hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen in de basismetaalindustrie stegen harder dan in de metaalproductenindustrie: 16 procent tegen krap 1 procent. In de basismetaalindustrie was de prijsstijging in het buitenland markt sterker dan in het binnenland. Ook in de metaalproductenindustrie werden producten in het buitenland tegen een hogere prijs verhandeld dan in ons land.

Meer productie

In augustus 2010 werd in de basismetaal- en metaalproductenindustrie per gemiddelde werkdag 11 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Voor de vierde maand op rij was de productiegroei kleiner dan de voorgaande maand. De basismetaalindustrie had met 13 procent een sterkere productietoename dan de metaalproductenindustrie. Daar lag het productieniveau bijna 10 procent hoger.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)