Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2010 blijkt dat de ondernemers een toename van de productie verwachten. Tevens menen zij dat de afzetprijzen gaan stijgen. De ondernemers zijn daarentegen pessimistisch gestemd over zowel de orderpositie als de werkgelegenheid in hun branche.

Orderportefeuille opnieuw ontoereikend

De geënquêteerde ondernemers zijn van mening dat de orderontvangsten niet zijn toegenomen noch afgenomen. Zowel hierdoor als door een toename van de productie in de afgelopen periode, beoordelen zij de werkvoorraad nog steeds als onvoldoende. De hieraan gekoppelde index orderpositie in de voedings- en genotmiddelenindustrie daalde ten opzichte van augustus met bijna twee indexpunten tot 120,8 (juli 2000=100). Ook zijn de ondernemers van mening dat hun voorraden product te groot zijn.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie tegen hogere afzetprijzen verwacht

Naar verwachting zal de productie in de komende periode toenemen. Per saldo denkt ruim een op de vijf ondernemers deze toename te kunnen realiseren. Volgens de ondernemers verwachten zij tevens dat de verkoopprijzen gaan stijgen. Verder voorziet de branche een lichte afname van de werkgelegenheid in de betreffende periode.

Verwachting voor september tot en met november 2010

Verwachting voor september tot en met november 2010