Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2010 blijkt dat de Transportmiddelenindustrie zich verder positief ontwikkelt. De orderontvangsten zijn toegenomen en de ondernemers zijn optimistisch gestemd over zowel de te verwachten productie als de werkgelegenheid in de komende periode.

Verbetering orderpositie

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in de maanden juni tot en met augustus toegenomen. De toename was echter minder groot dan in de voorgaande periode. Desondanks steeg de aan de orderportefeuille gerelateerde index orderpositie met ruim vijf indexpunten tot 111,7 (juli 2000=100). De ondernemers zijn echter  van mening dat de werkvoorraad nog altijd te klein is.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke productietoename verwacht

Naar eigen zeggen voorzien de ondernemers in de komende drie maanden een flinke toename van de productie in hun branche. Per saldo maakt een op de vier ondernemers hiervan melding. Eenzelfde verhouding van de geënquêteerde ondernemers verwacht een toename van de werkgelegenheid in de komende periode. Verder voorziet ruim een op de tien ondernemers tevens een stijging van de afzetprijzen.

Verwachting voor september tot en met november 2010

Verwachting voor september tot en met november 2010