Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie had in juli 2010 een lagere omzet en een kleiner omzetvolume. Per gemiddelde werkdag werd er echter wel meer geproduceerd. Ook in juli waren de producten duurder dan in de overeenkomstige maand het jaar ervoor.

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2010)

Omzet, productie en afzetprijs (juli 2010)

Omzet lager, afzet kleiner

In juli 2010 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna 1,5 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De omzetdaling komt volledig op conto van teleurstellende resultaten op de exportmarkt. Daar lag het bedrag aan verkopen ruim 3 procent lager. Binnen onze landsgrenzen was de omzetgroei iets meer dan 0,5 procent. Juli telde in 2010 een werkdag minder dan in 2009. Dit had een negatief effect op de omzet. De hogere afzetprijs beïnvloedde de omzet juist gunstig. Per gemiddelde werkdag verkocht de branche een ruim 2 procent kleinere hoeveelheid aan producten. Hierbij bleef in eigen land de afzet stabiel, terwijl in het buitenland bijna 4,5 procent minder werd afgezet vergeleken met juli vorig jaar.

De omzetontwikkelingen van de drie onderliggende branches liepen in juli sterk uiteen. In de drankenindustrie groeide de omzet met 1,5 procent, terwijl er in de tabakverwerkende industrie juist 15 procent minder werd omgezet. Het beeld in de voedingsmiddelenindustrie was weer heel anders. Daar bleef de omzet nagenoeg stabiel vergeleken met dezelfde maand het jaar ervoor.

Afzetprijs omhoog

De producten van de branche stegen in juli 2010 met bijna 6 procent in prijs. Hierbij ontliepen de ontwikkelingen in binnen- en buitenland elkaar niet veel.

Bij de subbranches waren de verschillen groter. Alhoewel in juli in alle subbranches de afzetprijzen stegen, sprong de voedingsmiddelenindustrie eruit. Zij rekende haar producten ongeveer 6 procent duurder af ten opzichte van juli vorig jaar. De tabakverwerkende industrie en de drankenindustrie voerden, met respectievelijk ruim 2,5 en ruim 1,5 procent, beduidend minder sterke prijsstijgingen door.

Weer meer productie

De gemiddelde dagproductie van de voedings- en genotmiddelenindustrie was in juli 4 procent groter dan een jaar eerder. Het was de zevende opeenvolgende maand waarin er meer geproduceerd werd. In juli groeide in de onderliggende branches drankenindustrie en de voedingsmiddelenindustrie de productie met respectievelijk bijna 6 en circa 5 procent. De tabakverwerkende industrie presteerde opnieuw ondermaats: haar productievolume lag 4 procent onder het niveau van juli 2009.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van dit jaar 4,3 procent groter dan in hetzelfde kwartaal van 2009. Het is de derde kwartaalgroei op rij.

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)